« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Pravilna prehrana s raznolikim namirnicama koja uključuje puno voća i povrća je osnova zdravlja. Toga smo itekako svjesni u ovo vrijeme kada nam je puno toga onemogućeno baš radi narušenog zdravlja. Zbog toga su se učenici 1., 3. i 4. razreda PŠ Ivanovci uključili u eTwinning projekte Živimo zeleno i Dani jabuka, dani zdrave hrane. Posebno u listopadu, kada se obilježava Svjetski dan hrane i Svjetski dan jabuka, proučavali smo osnove zdrave prehrane. Učenici su kroz niz aktivnosti saznali nešto više o zdravoj prehrani i tradicijskom obilježju jabuke.
Svi učenici od 1. do 4. razreda naše područne škole tradicionalno su obilježili Svjetski dan hrane 16. listopada 2021. Obilježavanje toga dana posvećeno je borbi protiv gladi i neravnomjernoj raspodjeli hrane, dok neki imaju previše i bacaju hranu, ili se bore s pretilošću, drugi umiru od gladi ili su pothranjeni.
Učenici prvog razreda čitali su slikovnicu Kako su Dora i Mario spasili hranu te su govorili o potrebi čuvanja hrane, ali i kreiranja zdravog obroka. U tablicu su zabilježili koje voće vole i na taj način uvježbali sadržaje matematike i prikaz podataka.
Učenici 2., 3. i 4. razreda čitali su tekstove i pjesme o kruhu, proučavali žitarice od kojih se može praviti kruh te radili pokuse s kruhom kako bi otkrili koji kruh je doista crni kruh. Proučavali su put od zrna do kruha, pjevali pjesme o mlinu i igrali scenske igre. Toga dana se školom širio miris kruha, kiflica, pereca, muffina koje su učenici sami izradili ili su izradile njihove vrijedne mame i bake. Neki učenici su pokazali zavidne pekarske vještine. Učenici 4. razreda obilježili su i Tjedan školskog doručka, što možete vidjeti na linku: https://wke.lt/w/s/uAK6Hs
Dan jabuka, 20. listopada je također bio poseban dan posvećen ovoj kraljici voća. Učenici su cijeli dan imali aktivnosti s jabukama. Učili su o vrstama jabuka, čitali i glumili igrokaze u kojima je jabuka glavni lik, izrađivali postere o Danu jabuka u različitim digitalnim alatima, pjevali pjesme posvećene jabukama, proučavali običaje vezane uz jabuke, pisali recepte s jabukama, izvodili pokuse s jabukama, imali matematičke zadatke s jabukama, pisali poslovice o jabukama, proučavali životni ciklus jabuke i rješavali križaljke s temom voća. Motiv jabuke se našao i na listićima za predvježbe pisanja i rezanja. Na kraju su se učenici i posladili različitim proizvodima od jabuka: domaćim pekmezom, savijačom, pitom, čipsom od jabuka, ušećerenim jabukama, mufinnima, sokom i čajem od jabuka, kompotom od jabuka i voćnim ražnjićima.
Kako bi ovi dani posvećeni zdravoj prehrani ostavili trag i putokaz za zdrave prehrambene navike, učenici 3. i 4. razreda izradili su zajedničku online Kuharicu- recepti za zdravlje u tanjuru:
https://docs.google.com/presentation/d/1uUd69Fdk_NmyRCcumUZwnf35MKMz0MNOFLY-gf43FMo/edit?usp=sharing
Marina Arambašić, Marija Bulut Lukačević i Ljiljana Marinjak
Pravilna prehrana s raznolikim namirnicama koja uključuje puno voća i povrća je osnova zdravlja. Toga smo itekako svjesni u ovo vrijeme kada nam je puno toga onemogućeno baš radi narušenog zdravlja. Zbog toga su se učenici 1., 3. i 4. razreda PŠ Ivanovci uključili u eTwinning projekte Živimo zeleno i Dani jabuka, dani zdrave hrane. Posebno u listopadu, kada se obilježava Svjetski dan hrane i Svjetski dan jabuka, proučavali smo osnove zdrave prehrane. Učenici su kroz niz aktivnosti saznali nešto više o zdravoj prehrani i tradicijskom obilježju jabuke.
Svi učenici od 1. do 4. razreda naše područne škole tradicionalno su obilježili Svjetski dan hrane 16. listopada 2021. Obilježavanje toga dana posvećeno je borbi protiv gladi i neravnomjernoj raspodjeli hrane, dok neki imaju previše i bacaju hranu, ili se bore s pretilošću, drugi umiru od gladi ili su pothranjeni.
Učenici prvog razreda čitali su slikovnicu Kako su Dora i Mario spasili hranu te su govorili o potrebi čuvanja hrane, ali i kreiranja zdravog obroka. U tablicu su zabilježili koje voće vole i na taj način uvježbali sadržaje matematike i prikaz podataka.
Učenici 2., 3. i 4. razreda čitali su tekstove i pjesme o kruhu, proučavali žitarice od kojih se može praviti kruh te radili pokuse s kruhom kako bi otkrili koji kruh je doista crni kruh. Proučavali su put od zrna do kruha, pjevali pjesme o mlinu i igrali scenske igre. Toga dana se školom širio miris kruha, kiflica, pereca, muffina koje su učenici sami izradili ili su izradile njihove vrijedne mame i bake. Neki učenici su pokazali zavidne pekarske vještine. Učenici 4. razreda obilježili su i Tjedan školskog doručka, što možete vidjeti na linku: https://wke.lt/w/s/uAK6Hs
Dan jabuka, 20. listopada je također bio poseban dan posvećen ovoj kraljici voća. Učenici su cijeli dan imali aktivnosti s jabukama. Učili su o vrstama jabuka, čitali i glumili igrokaze u kojima je jabuka glavni lik, izrađivali postere o Danu jabuka u različitim digitalnim alatima, pjevali pjesme posvećene jabukama, proučavali običaje vezane uz jabuke, pisali recepte s jabukama, izvodili pokuse s jabukama, imali matematičke zadatke s jabukama, pisali poslovice o jabukama, proučavali životni ciklus jabuke i rješavali križaljke s temom voća. Motiv jabuke se našao i na listićima za predvježbe pisanja i rezanja. Na kraju su se učenici i posladili različitim proizvodima od jabuka: domaćim pekmezom, savijačom, pitom, čipsom od jabuka, ušećerenim jabukama, mufinnima, sokom i čajem od jabuka, kompotom od jabuka i voćnim ražnjićima.
Kako bi ovi dani posvećeni zdravoj prehrani ostavili trag i putokaz za zdrave prehrambene navike, učenici 3. i 4. razreda izradili su zajedničku online Kuharicu- recepti za zdravlje u tanjuru:
https://docs.google.com/presentation/d/1uUd69Fdk_NmyRCcumUZwnf35MKMz0MNOFLY-gf43FMo/edit?usp=sharing
Marina Arambašić, Marija Bulut Lukačević i Ljiljana Marinjak
Učenici i učitelji OŠ Ladimirevci uključili su se u tjedan kolektivne sadnje drveća pod nazivom "Zasadi stablo, ne budi panj!".
Provedene aktivnosti dio su dva međunarodna eTwinning projekta Zasadi svoje drvo života i Živimo zeleno.
Učenici će o zasađenim stablima brinuti i stjecati navike odgovornog ponašanja prema okolišu.