« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Hrana koju unosimo u naše tijelo je neophodna za dobivanje hranjivih tvari potrebnih za zadovoljenje energetskih potreba, rast, razvoj, očuvanje zdravlja, prevenciju bolesti i dobro funkcioniranje tijela. Kvaliteta prehrane ima veliki utjecaj na kvalitetu života. Izbor hrane koju konzumiramo može imati pozitivne ili negativne učinke na naše zdravlje, naročito kada taj izbor hrane postaje navika tijekom godina, učinci na zdravlje postaju vidljivi i značajni. Različiti faktori mogu utjecati na naš odabir hrane (preferencije, navike, kulturne, etničke ili religijske tradicije, društveni utjecaji, dostupnost hrane, ekonomske i socijalne okolnosti, emocije, stav prema vlastitom tijelu, zdravstveno stanje, znanje o prehrani itd.), ali važno je imati na umu da taj odabir hrane ima veliki utjecaj na naše zdravlje. Zato je važno odabrati pravilnu prehranu kako bismo održavali, poboljšavali i štitili naše zdravlje. To je posebno važno tijekom odrastanja, kada stvaramo životne navike i ponašanja koja, ako su nepravilna, mogu biti temelj za kasniji razvoj kroničnih bolesti koje su danas vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti.
Promicanje zdravog načina života prioritet je na međunarodnoj razini, a pristup i provođenje pravilne prehrane jedan je od temelja za postizanje što više razine zdravlja. Posebno je važno djeci od najranije dobiti isticati veliku važnost pravilne prehrane i razvijati zdrave prehrambene navike.
Upravo zbog toga učenici razredne nastave PŠ Ivanovci uključeni su eTwinning projekte Živimo zdravo 4 i Dani jabuka, dani zdrave hrane 3. U okviru ovih projekata učenici su kroz različite aktivnosti upoznavali osnovne smjernice pravilne prehrane. Mjesec listopad 2023. bio je posebno posvećen zdravim prehrambenim navikama. Učenici su učili kako nastaje kruh, koje vrste kruha su zdravije, pekli su različite vrste peciva te jeli domaće džemove, med i voće iz vlastitih voćnjaka.
Posebno pozornost su posvetili jabuci jer je ona radi pozitivnih učinka na zdravlje s pravom dobila epitet kraljica voća. Učenici su proučavali oblik, miris i okus različitih vrsta jabuka, učili o njezinoj dobrobiti za zdravlje, upoznali jabuku u likovnoj umjetnosti, pekli zdrave kolače s jabukama, kuhali kompot od jabuka, jeli jabuke…
https://wakelet.com/wake/kvmJ8OjpJJlA1cKUItG5f
Ljiljana Marinjak i Marija Bulut Lukačević
Hrana koju unosimo u naše tijelo je neophodna za dobivanje hranjivih tvari potrebnih za zadovoljenje energetskih potreba, rast, razvoj, očuvanje zdravlja, prevenciju bolesti i dobro funkcioniranje tijela. Kvaliteta prehrane ima veliki utjecaj na kvalitetu života. Izbor hrane koju konzumiramo može imati pozitivne ili negativne učinke na naše zdravlje, naročito kada taj izbor hrane postaje navika tijekom godina, učinci na zdravlje postaju vidljivi i značajni. Različiti faktori mogu utjecati na naš odabir hrane (preferencije, navike, kulturne, etničke ili religijske tradicije, društveni utjecaji, dostupnost hrane, ekonomske i socijalne okolnosti, emocije, stav prema vlastitom tijelu, zdravstveno stanje, znanje o prehrani itd.), ali važno je imati na umu da taj odabir hrane ima veliki utjecaj na naše zdravlje. Zato je važno odabrati pravilnu prehranu kako bismo održavali, poboljšavali i štitili naše zdravlje. To je posebno važno tijekom odrastanja, kada stvaramo životne navike i ponašanja koja, ako su nepravilna, mogu biti temelj za kasniji razvoj kroničnih bolesti koje su danas vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti.
Promicanje zdravog načina života prioritet je na međunarodnoj razini, a pristup i provođenje pravilne prehrane jedan je od temelja za postizanje što više razine zdravlja. Posebno je važno djeci od najranije dobiti isticati veliku važnost pravilne prehrane i razvijati zdrave prehrambene navike.
Upravo zbog toga učenici razredne nastave PŠ Ivanovci uključeni su eTwinning projekte Živimo zdravo 4 i Dani jabuka, dani zdrave hrane 3. U okviru ovih projekata učenici su kroz različite aktivnosti upoznavali osnovne smjernice pravilne prehrane. Mjesec listopad 2023. bio je posebno posvećen zdravim prehrambenim navikama. Učenici su učili kako nastaje kruh, koje vrste kruha su zdravije, pekli su različite vrste peciva te jeli domaće džemove, med i voće iz vlastitih voćnjaka.
Posebno pozornost su posvetili jabuci jer je ona radi pozitivnih učinka na zdravlje s pravom dobila epitet kraljica voća. Učenici su proučavali oblik, miris i okus različitih vrsta jabuka, učili o njezinoj dobrobiti za zdravlje, upoznali jabuku u likovnoj umjetnosti, pekli zdrave kolače s jabukama, kuhali kompot od jabuka, jeli jabuke…
https://wakelet.com/wake/kvmJ8OjpJJlA1cKUItG5f
Ljiljana Marinjak i Marija Bulut Lukačević
Učenici i učitelji OŠ Ladimirevci uključili su se u tjedan kolektivne sadnje drveća pod nazivom "Zasadi stablo, ne budi panj!".
Provedene aktivnosti dio su dva međunarodna eTwinning projekta Zasadi svoje drvo života i Živimo zeleno.
Učenici će o zasađenim stablima brinuti i stjecati navike odgovornog ponašanja prema okolišu.