preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ladimirevci

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 3. 2021.

Ukupno: 106047
Ovaj tjedan: 154
Danas: 72
Vrijeme

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

e-Dnevnik za učenike i roditelje

Idemo u srednju!

Crveni gumb

 

 

 
Program jačanja obitelji

Shema školskog voća

eLektire

Portal za škole

Prometna učilica

Školski portal

CAP program prevencije zlostavljanja djece

Priručnik za pomoćnike u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju

Kako se zaštiti u svijetu interneta i mobilnih uređaja

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
DAN KRUHA U PŠ IVANOVCI
Autor: Dario Krenek, 17. 10. 2014.

         Ovaj tjedan u našoj školi obilježavaju se Dani kruha. Tom prigodom, učenici razredne nastave PŠ Ivanovci zajedno s svojim učiteljicama posjetile su baku Maru Varžić iz Zelčina. Ona im je pokazala kako se izrađuje i peče domaći kruh iz krušne peći.

Ana Zimmerman

slike u fotogaleriji!


         Prvo je napravila ˝kvas˝ uz pomoć kvasca i tople vode, a zatim prosijala brašno u veliko korito. Kad se kvas podignuo, u njega je stavila toplu vodu i sol, a potom je sve to dobro promiješala i zamijesila tijesto. Tijesto se dizalo sat vremena, nakon čega je baka napravila lepinje i kruh. Dok se krušna peć grijala, učenici su baki postavljali pitanja, te mijesili kruščiće i lepinje. Baka je učenicima objasnila kako se zovu i za što služe pojedini predmeti koji su joj poterbni za stavljanje kruha i zagrijavanje peći. Kad se peć ugrijala, učenici su pomogli baki Mari staviti lepinje u peć. Izvadivši lepinje, učenike je zadivio miris koji se širio dvorištem. Lepinje su se razgrabile u tren oka. Uslijedilo je stavljanje kruha u peć. Svaki razred izradio je veliki i jedan mali kruh. Kruh se pekao 2 sata. Za to vrijeme vjeroučiteljica nam je pokazala kako su se nekada pekle hostije na vrlo zanimljivom stroju. 

          Nakon što se kruh ispekao i malo odmorio, vjeroučiteljica ga je blagoslovila, a učenici blagovali s raznim domaćim namazima koje su donijeli – pekmezom, medom, džemom....  

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju