preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ladimirevci

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 3. 2021.

Ukupno: 21489
Ovaj tjedan: 641
Danas: 290
Vrijeme

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

e-Dnevnik za učenike i roditelje

Idemo u srednju!

Crveni gumb

 

 

ŠKOLSKI OBROK 3

Program jačanja obitelji

Shema školskog voća

eLektire

Portal za škole

Prometna učilica

Školski portal

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
VOLONTERSKA NAGRADA GODINE PODRUČNOJ ŠKOLI IVANOVCI
Autor: Marina Arambašić, 7. 12. 2021.

U Područnoj školi Ivanovci, Međunarodni dan volontera je posebno obilježen. U goste su nam došle Ivančica Bulut i Tena Anić iz Lokalnog volonterskog centra „Zvono“ iz Belišća, kako bi povodom toga dana učenicima i učiteljima razredne nastave uručili Volontersku nagradu 2021. za doprinos razvoju školskog volonterizma. Tijekom godine učenici i učitelji razredne nastave Područne škole Ivanovci, sudjelovali su u brojnim aktivnostima koje su za cilj imale poticanje volonterskih aktivnosti u želji povećanja svijesti učenika kako mogu vlastitim radom i angažmanom učiniti promjenu u svom okruženju, ali i društvu uopće. 


Provođenjem naših volonterskih aktivnosti, posebnu pažnju smo posvećivali razumijevanju potreba drugih, poštivanju i prihvaćanju različitosti te smo nastojali pokazati toleranciju za različite skupine ljudi. Surađivali smo s lokalnom zajednicom kako bismo senzibilizirali javnost za humanitarno i volontersko djelovanje. Sve aktivnosti usmjerene s k cilju da naši učenici postanu aktivni i odgovorni građani koji oblikuju društvene promjene, građani koji svojim malim volonterskim aktivnostima i djelovanjem pridonose boljitku zajednice u kojoj žive, izgrađujući sebe pomažući drugima.  

Volonterske aktivnosti koje smo provodili u prvom dijelu godine, potaknule su učiteljice Ljiljanu Marinjak i Mariju Bulut Lukačević na pokretanje međunarodnog autorskog eTwinning projekta Volontiraj - doniraj - educiraj početkom školske 2021./2022. u suradnji s kolegicom, suautoricom Selmom Amel Mahmić iz Bosne i Hercegovine. U projektu sudjeluje 49 učitelja zajedno sa svojim učenicima iz 7 zemalja- Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Republike Srbije, Njemačke, Sjeverne Makedonije i Turske)

Zajedno s učenicima želimo istražiti mogućnosti volontiranja, povezati i surađivati s lokalnim udrugama i društvima, organizirati i sudjelovati u malim volonterskim aktivnostima u školi i izvan nje. Svojim djelovanjem želimo skrenuti pozornost na aktivnu participaciju učenika u zajednici, a time i u društvu. 

Odgojem za volontiranje želimo kod učenika razvijati socijalne i organizacijske vještine, empatiju, toleranciju, solidarnost i odgovornost. Učenici trebaju shvatiti da trudom i zalaganjem mogu utjecati na pozitivne promjene te svojim doprinosom činiti zajednicu boljim i humanijim mjestom za život. Sudjelovanjim u volonterskim aktivnostima, učenici unaprijeđuju svoja znanja i vještine, razvijaju etičke i moralne koncepte, preuzimaju vlastitu odgovornost, osviješćuju vlastitu vrijednost sebe kao osobe. 

Posjet je ujedno bila prilika da učenici 4. razreda uruče Udruzi djece i mladih s poteškoćama u razvoju „Zvono“ svoj poklon TAKTILNU PLOČU koju su sami izradili u okviru natječaja Oboji svijet šarenim bojama tolerancije. Ploča je namijenjena razvijanju i poticanju taktilne percepcije koja će korisnicima udruge koristiti u radu.

Povodom Međunarodnog dana volontera autorice projekta Volontiraj – doniraj – educiraj su učenicima uručile i Dječje volonterske knjižice kako bi učenike pripremali za aktivno volontiranje i u odrasloj dobi. Ova Volonterska nagrada samo je potvrda da činimo pravu stvar, ali i poticaj za daljinu aktivaciju na tom planu. 

Ljiljana Marinjak, Marija Bulut Lukačević

 
[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju